THE WORLD GAMES NL

Interview JBN met Jiujitsuka Ecco van der Veer

THE WORLD GAMES NL

Interview JBN met Jiujitsuka Ecco van der Veer

Interview JBN met Jiujitsuka Ecco van der Veer

Jiujitsuka Ecco van der Veer won in 2021 een zilveren medaille op de Europese – en wereldkampioenschappen. De atleet traint bij Den Edel Gouda en komt uit in de -62 kilogram categorie. Met de podiumplaats op de WK jiujitsu 2021 in Abu Dhabi verzekerde hij zich bovendien van deelname aan The World Games 2022. De Judo Bond Nederland blikte samen met Ecco terug op zijn succes.

Na een gek jaar waarin de jiujitsuka’s bijna niet hebben kunnen trainen, kende je met een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen een succesvol jaar. Daar kwam in november nog een zilveren medaille op de WK bij. Kun jij ons meenemen in jouw voorbereiding op de titeltoernooien?

“Door corona hebben wij net als veel andere sporters een hele lange periode niet kunnen trainen. Tenminste niet op de mat, want jiujitsuka’s kregen geen ‘topsport uitzondering’. De maanden dat we niet samen mochten trainen, heb ik vooral aan mijn kracht en conditie gewerkt waardoor ik vrij fit was toen we weer aan de slag mochten. Daarnaast kon ik door mijn werk in een sportschool in Hilversum de trainingen goed combineren. Na een succesvol EK, waar ik op één punt de finale verloor, ben ik nog op vakantie geweest. Daaropvolgend heb ik naar het WK in Abu Dhabi toe getraind met mijn trainingsmaatjes bij Den Edel Gouda.”

En toen stond je op de WK in Abu Dhabi. Ook op dit toernooi reikte je tot de finale. Hoe heb je de wedstrijddag beleefd?

“De eerste twee partijen zat ik nog niet lekker in het toernooi. Zowel in de eerste ronde tegen een Colombiaan als de tweede ronde tegen een Mongoliër had ik het zwaar. Ik won, maar het waren slordige partijen. Mijn coach stelde me in die fase gerust; Het zijn goede tegenstanders met een andere vechtstijl. Je hebt gewonnen en zit nog in het toernooi. De derde partij was ik terug op mijn eigen niveau en won ik van mijn tegenstander uit Zweden. Daarna won ik de halve finale tegen een sterke vechter uit Kazachstan. De finale was een rematch van het afgelopen EK en helaas verloor ik. Desondanks was de finale die pas laat op de dag plaatsvond, erg professioneel opgezet, het was echt een kippenvelmoment.”

Het winnen van zilver op de WK is een geweldige prestatie. Wat betekent die medaille voor je?

“Natuurlijk betekent die medaille heel veel voor mij. Het ging op toernooien zo goed. Ik werd beter en beter. En toen kwam corona waardoor we bijna anderhalf jaar geen toernooien hebben kunnen draaien. Dat ik dit jaar met een punt verschil tweede word op de EK en nu weer in de finale stond op het WK in Abu Dhabi is heel mooi. Ontzettend gaaf is dat ik nu ook naar The World Games ga.”

Over The World Games gesproken. Die staan gepland in de zomer van 2022 in het Amerikaanse Birmingham. Wat zijn je verwachtingen en hoe ga je je voorbereiden op dit toernooi?

“Ik kijk er ontzettend naar uit. 15 & 16 juli staan omcirkeld in mijn agenda en het is ontzettend leuk dat ik samen met trainingsmaatjes Boy Vogelzang en Aafke van Leeuwen naar The World Games toe kan werken. En natuurlijk ook met de andere jiujitsuka’s van de club. The World Games is best een apart toernooi waar maar zes jiujitsuka’s per gewichtsklasse aan meedoen. De eerste vier van de wereldranglijst en twee wildcards. Je weet precies wie je tegenstanders zijn. Ik ga dan ook samen met mijn coach de beelden van mijn tegenstanders bekijken en me zo optimaal mogelijk voorbereiden. In ieder geval hoef ik in de poulefase niet tegen Bohdan Mochulskyi, waar ik nu twee keer de finale van verloor. Dit is vanwege het gegeven dat de nummers één en twee van de plaatsing uit elkaar gezet worden bij de loting. Stiekem hoop ik dat ik hem tref in de finale en dat ik dan win. Driemaal is scheepsrecht zeggen ze toch.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Gerelateerde berichten

Birmingham Today

Birmingham Today #10

De laatste aflevering. Birmingham Today zit erop, maar niet voordat we langs de venues van de World Games zijn gecrosst om de laatste medaillekansen in

Read More »
Birmingham Today

Birmingham Today #9

Milco Abrahams beleefde een sportief gezien teleurstellend debuut op de World Games, maar hoe kijkt hij zelf terug op zijn discipline trampoline double mini? Wie

Read More »