THE WORLD GAMES NL

Top-bowler Denise Blankenzee even terug uit Amerika

THE WORLD GAMES NL

Top-bowler Denise Blankenzee even terug uit Amerika

Top-bowler Denise Blankenzee even terug uit Amerika

Twee jaar geleden vertrok de inmiddels 22-jarige Denise Blankenzee uit Julianadorp naar Amerika om daar, met een studiebeurs op zak, haar bowlingtalent verder te ontwikkelen. Ze is nu even terug op haar oude nest. De komende zomer speelt ze samen met Oranjeteammaatje en dorpsgenoot Samantha Greiner op twee grote, internationale toernooien.

“Ik ben daar echt veel beter geworden”, zegt Blankenzee die meerdere malen Nederlands kampioen werd en ook de Europese titel binnenhaalde bij de jeugd. “Ik kan het nu ook gewoon zeggen. Voorheen vond ik het lastig om te zeggen en zei ik ‘ik kan wel een beetje bowlen’, maar nu durf ik op basis van prestaties wel te zeggen dat ik veel beter ben geworden.”

De bowler uit Julianadorp vertrok twee jaar geleden om te gaan spelen bij het Bearcats College-team in Texas. “Ik sta nu elke dag 3 à 4 uur op de baan. Dat heb je hier niet, hier is het leven heel anders”, legt Blankenzee uit. “Daar wordt het gezien als een echte sport. Dus ik ben zes, soms zeven dagen in de week volledig aan het trainen. Mentaal en op de baan zijn we met het team dag en nacht bezig.”

Blankenzee is niet naar Nederland teruggekomen om uit te rusten. Integendeel: er staat een stevig programma op de agenda. Samen met dorps- en ploeggenoot van het Oranjeteam Samantha Greiner heeft ze twee grote toernooien voor de boeg. “In juli gaan we naar de World Games in Alabama”, vertelt Greiner. “In augustus dan naar Aalborg in Denemarken voor het EK. Een spannende tijd, maar na al die coronajaren heb ik daar wel heel veel zin in.”

Greiner en Blankenzee kennen elkaar al jaren. “Ja, Julianadorp is blijkbaar een goed dorp om te beginnen met bowlen. Wij zijn ook gewoon vriendinnen. Ik volg haar altijd, als ik het online op YouTube kan zien, kijk ik altijd even mee. Ik moedig haar dan ook aan en ben erg trots op wat ze daar gepresteerd heeft”, zegt Greiner, die natuurlijk zelf ook niet voor niets in het Oranjeteam zit.

Blankenzee zit in Amerika goed op haar stek en kan er zelfs een jaar langer blijven om de verloren tijd door corona te compenseren. “Ik heb een leuk team. Ik heb ook veel mensen uit andere teams leren kennen die allemaal dezelfde droom hebben”, vertelt Blankenzee. “Het is fijn om mensen om je heen te hebben die dezelfde levensstijl hebben als ik.”

Helemaal terug naar de roots zit er niet meer in. De baan in Julianadorp waar ze de sport heeft leren spelen, bestaat niet meer. Trainen doet ze daarom nu af en toe op de baan bij Hotel Den Helder, een paar kilometer verderop. “Julianadorp was mijn stekkie. Gelukkig heb ik, ook in Amerika, nog steeds contact met mijn oude coach Ronald. Daar ben ik heel dankbaar voor. En Den Helder is gewoon prima hoor.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Gerelateerde berichten

Birmingham Today

Birmingham Today #10

De laatste aflevering. Birmingham Today zit erop, maar niet voordat we langs de venues van de World Games zijn gecrosst om de laatste medaillekansen in

Read More »
Birmingham Today

Birmingham Today #9

Milco Abrahams beleefde een sportief gezien teleurstellend debuut op de World Games, maar hoe kijkt hij zelf terug op zijn discipline trampoline double mini? Wie

Read More »