THE WORLD GAMES NL

Drie keer brons op voorlaatste dag, Jaspers en korfballers stoten door naar finale

THE WORLD GAMES NL

Drie keer brons op voorlaatste dag, Jaspers en korfballers stoten door naar finale

Drie keer brons op voorlaatste dag, Jaspers en korfballers stoten door naar finale

De vrouwelijke duatleten kregen zaterdag de gelegenheid om het spits af te bijten namens Nederland. Rondom Railroad Park gingen zij op zoek naar de beste versies van henzelf. Resultaat? Het leek er even op alsof Karin Nieuwenhuijsen een zilveren medaille veroverde, echter werd zij gediskwalificeerd omdat zij eerder in het fietsonderdeel met een grote groep de verkeerde route had genomen. Ann Schoot Uiterkamp reed ook lang mee in de kop, zij reed twee keer lek, waardoor ze de kopgroep moest laten gaan. Ook zij reed verkeerd en kreeg een diskwalificatie aan haar broek. Diede Diederiks eindigde wel legitiem en moest genoegen nemen met een zevende plaats.

Dick Jaspers kwam tevens vroeg in actie, hij plaatste zich vrijdag voor de halve finale en poogde om via zijn Belgische tegenstander Eddy Merckx de finale te halen. Dat lukte hem uiteindelijk eenvoudig. Al vroeg in de wedstrijd nam Jaspers afstand en die voorsprong gaf hij niet meer weg, met een 40-16 overwinning weet hij voor de derde keer in zijn carrière de finale van de World Games te behalen. Gaat hij ook voor de tweede keer winnen? Zondag om 17u Nederlandse tijd komt hij in actie.

Na het Jiujitsu-succes van teamgenoten Donny Donker en Boy Vogelzang hoopte ook Ecco van der Veer op Nederlands eremetaal. Hij kwam zaterdag in actie en bereikte al snel de halve finales, daarin kreeg hij te maken met de Oekraïner Bohdan Mochulskyi. Spannend werd het, maar winnend niet, in een close call moest hij genoegen nemen met een strijd om brons. Die strijd kwam er echter niet, zijn directe tegenstander mocht vanwege medische redenen niet meer de mat op, waardoor Van der Veer zijn bronzen medaille kon ophalen.

Wat geen verrassing heette was de plaatsing van TeamNL Korfbal voor de finale van het korfbaltoernooi. In de halve finale stuitten ze op Duitsland. Duitsland, dat in 2019 nog de finale van het EK Korfbal haalde, werd eenvoudig opzij gezet (26-12). De finale op zondag gaat klassiek tussen Nederland en België. De Zuiderburen versloegen Chinees Taipei met 19-18, de laatste keer dat beide landen elkaar kruisten in de finale van de World Games was alweer negen jaar geleden.

Eef van Dongen kan terugkijken op een geslaagd debuut op de World Games, na haar tiende plek in de sprint op vrijdag, werd ze zaterdag op de middelafstand 21e.

Het trio dat uitkwam bij acrogym had een mooie dag, ze lagen op koers voor een vijfde plek, maar door een penalty moesten zij helaas genoegen nemen met plek zes.

Voor kanopolo stond een belangrijke dag op het programma. Zowel de mannen als de vrouwen hoopten op een halve finaleplaats. De dames kwamen als eerst in actie, tegen Nieuw-Zeeland. Een kraker werd, maar wel met een ongelukkig einde voor de Nederlanders. Hoewel de start (2-0) goed was, nam Nieuw-Zeeland het initiatief. Op 4-5 kreeg Nederland nog wel kansen op de gelijkmaker, maar scoorde het niet. Daarmee eindigt het toernooi voor de vrouwen, die hadden gehoopt op meer.

De mannen kruisten de degens met Duitsland. Maar ook voor hen eindigde het toernooi in mineur. De Duitsers namen de overhand en verdedigden sterk. Een 5-0 nederlaag was het gevolg.

Op de derde dag van het touwtrekken stond de mixed discipline op het programma. Na een zesde plek voor de mannen, een vijfde voor de vrouwen, hoopte het combinatieteam toch wel echt voor de medailles te gaan. Na een nederlaag, een winst en een gelijkspel behield de Nederlandse equipe vertrouwen op plaatsing voor de halve finales, en die plaatsing kwam er. In de halve finales ontmoetten de Nederlanders de Duitsers en zij waren net iets te sterk, maar in de strijd om plek drie kwam Nederland wel als beste uit de verf, waardoor de bronzen medaille een feit werd.

Na de individuele nummers in het jiujitsu stond de landenwedstrijd nog op het programma. Nederland kreeg in de kwartfinale een bye, waardoor de eerste wedstrijd direct de halve finale was. In de halve finale was Frankrijk met 3-2 te sterk, waardoor voor de zesde keer dit weekend de jiujitsuka’s voor het brons moesten vechten. Na drie vierde plaatsen en twee derde plaatsen, kon de equipe in zijn gezamenlijkheid juichen om het brons. De Denen werden met 5-0 verslagen.

Het slotakkoord van de dag was voor de mannelijke duatleten. Als aanwezige toeschouwers bij de vrouwen wisten zij dat het niet vanzelfsprekend was om op het parcours te blijven. Daan de Groot moest verstek laten gaan, maar zijn ploeggenoten Joey van ‘t Verlaat en Thomas Cremers verschenen wel aan de start. Na een hardloopronde in de achterhoede, fietsten ze samen steeds dichter naar het voorveld. Uiteindelijk werd Van ‘t Verlaat 15e en eindigde Cremers op een 18e plek.

Foto: Marco en Jenna Spelten, actiefotografie.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook

Gerelateerde berichten

Birmingham Today

Birmingham Today #10

De laatste aflevering. Birmingham Today zit erop, maar niet voordat we langs de venues van de World Games zijn gecrosst om de laatste medaillekansen in

Read More »
Birmingham Today

Birmingham Today #9

Milco Abrahams beleefde een sportief gezien teleurstellend debuut op de World Games, maar hoe kijkt hij zelf terug op zijn discipline trampoline double mini? Wie

Read More »